Deductibilitatea cheltuielilor cu combustibilul pe perioada delegării – speță A.N.A.F., publicată la data 14.10.2021
Întrebare. În calculul rezultatului fiscal sumele decontate angajaților pentru consumul de combustibil pe perioada delegării cu autoturismul personal reprezintă cheltuieli deductibile?
Răspuns. Potrivit Codului muncii, salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport și cazare, precum și la o indemnizație de delegare, în condițiile prevăzute de lege sau de contractul colectiv de muncă aplicabil.
În conformitate cu prevederile Codului fiscal, rezultatul fiscal se calculează ca diferență între veniturile și cheltuielile înregistrate conform reglementărilor contabile aplicabile, din care se scad veniturile neimpozabile și deducerile fiscale și la care se adaugă cheltuielile nedeductibile. La stabilirea rezultatului fiscal se iau în calcul și elemente similare veniturilor și cheltuielilor, potrivit normelor metodologice.
Conform Codului fiscal și a Normelor metodologice date în aplicarea Codului fiscal, cheltuielile cu salariile și cele asimilate salariilor sunt cheltuieli deductibile pentru determinarea rezultatului fiscal, cu excepția celor deductibile limitat și nedeductibile reglementate de Codul fiscal, indiferent de regimul fiscal aplicabil acestora la nivelul persoanei fizice.
Astfel, cheltuielile cu transportul angajaților în interes de serviciu pe perioada delegării, reprezintă cheltuieli deductibile la calculul rezultatului fiscal.
Baza legală:
-
Legea nr. 53 / 2003, articolul 44, al. 2;
-
Legea nr. 227 / 2015, articolul 19, al. 1;
-
Legea nr. 227 / 2015, articolul 25, al. 2;
- Hotărârea Guvernului nr. 1 / 2016, articolul pct. 14.
Alte subiecte pe aceeași temă:
-