Treceți la conținutul principal

Schema specială de TVA pentru întreprinderile mici (SME-SS)

Agenția Națională de Administrare Fiscală a publicat pe site-ul instituției informații cu privire la schema specială de TVA pentru întreprinderile mici.

«SME-SS (Schema specială de TVA pentru întreprinderile mici)

1. Informații generale

DESCRIERE SISTEM

În efortul de a reduce sarcinile administrative pentru întreprinderile mici (IM), multe state membre ale UE au implementat reguli speciale cunoscute sub numele de "Regimul special de TVA pentru IM". Acest regim scutește IM, care au o cifră de afaceri sub un anumit plafon, de obligațiile de înregistrare și colectare a TVA în statele membre de stabilire. Cu toate acestea, la momentul actual, aceste plafoane de scutire de TVA variază semnificativ între statele membre, de la 10.000 EUR în Grecia până la 85.000 EUR în Italia, existând și state membre care nu aplică regimul de scutire de TVA pentru IM. Aplicarea regimului special pentru IM la nivelul Uniunii Europene este voluntară și, dacă o persoană impozabilă alege să-l aplice, aceasta nu percepe TVA pentru operațiunile realizate.

Noul regim special pentru întreprinderile mici (SME-SS) se va aplica începând cu 1 ianuarie 2025. Aceasta permite persoanelor impozabile stabilite într-un stat membru să aplice regimul special pentru IM nu numai în statul membru de stabilire, ci și în orice alt stat membru care aplică un regim de scutire pentru IM, în anumite condiții.

SME-SS a fost instituit în scopul reducerii sarcinii administrative a IM și pentru a contribui la crearea unui mediu fiscal care să faciliteze creșterea întreprinderilor și dezvoltarea comerțului transfrontalier. Astfel, începând cu 01.01.2025, întreprinderile mici stabilite într-un stat membru, care efectuează livrări de bunuri și/sau prestări servicii în alte țări UE în care nu sunt stabilite, vor avea oportunitatea de a beneficia de scutire de la colectarea și plata TVA, în statele membre respective, în aceleași condiții precum întreprinderile mici locale.

Conform Directivei 2020/285, începând cu ianuarie 2025 statele membre pot aplica un plafon național de scutire de TVA pentru întreprinderile mici ce vor fi supuse TVA-ului, de maximum 85.000 EUR. Foarte important de menționat este faptul că posibilitatea de a stabili un plafon național de scutire este opțională, această decizie aparținând fiecărui stat membru în funcție de condițiile sale politice și economice.

De asemenea, începând cu ianuarie 2025, se instituie un plafon de scutire de TVA la nivel unional de 100.000 euro pentru întreprinderile mici care doresc să aplice regimul special de scutire de TVA în alte state membre decât cel de stabilire.

Întreprinderile mici eligibile vor beneficia de scutire de la plata TVA începând cu, cel târziu, cea de-a 35-a zi lucrătoare de la depunerea unei notificări prealabile sau a actualizării acesteia, cu excepția cazurilor specifice în care, pentru a preveni evaziunea fiscală sau evitarea obligațiilor fiscale, statele membre care acordă scutirea solicită un termen suplimentar pentru a efectua verificările necesare.

Întreprinderile din afara UE nestabilite în UE nu vor beneficia de regimul special de TVA pentru IM.

CONTRIBUABILI VIZAȚI

Pentru a accesa scutirea transfrontalieră, IM trebuie să informeze mai întâi statul membru de stabilire, și să fie identificată în acel stat membru printr-un cod/număr individual de identificare, la nivel european, care să conțină sufixul "EX". Această cerință de notificare urmărește să asigure un control eficient al aplicării scutirii transfrontaliere. Odată identificată, persoana impozabilă trebuie să raporteze statului membru de stabilire atât valoarea totală a livrărilor de bunuri și/sau a prestărilor de servicii efectuate în statul membru de stabilire, cât și în fiecare stat membru în care aplică regimul de scutire.

Notificarea prealabilă, prin care IM își anunță intenția de a aplica noul regim de TVA, va conține cel puțin următoarele informații: de plată înseamnă:

  • Numele, activitatea, forma juridică și adresa întreprinderii;
  • Statul sau statele membre în care intenționează să beneficieze de scutire;
  • Valoarea totală a livrărilor de bunuri și/sau prestărilor de servicii efectuate în statul membru în care este stabilită și în fiecare dintre celelalte state membre în cursul anului calendaristic precedent sau cu doi ani calendaristici precedenți (în funcție de legislația statutului respectiv);
  • Valoarea totală a livrărilor de bunuri și/sau prestărilor de servicii efectuate în statul membru în care este stabilită și în fiecare dintre celelalte state membre în cursul anului calendaristic curent anterior notificării.

CONDIȚII DE ELIGIBILITATE pentru aplicarea regimului special de scutire la nivel unional

  1. Se aplică scutirea, la cerere, întreprinderilor mici stabilite în alte state membre și a căror cifră de afaceri anuală la nivel de UE aferentă valorii livrărilor de bunuri și prestării serviciilor efectuate nu depășește în anul curent, și nici în anul precedent, plafonul anual la nivel de Uniune de 100.000 EUR.
  2. Suplimentar față de prima condiție, valoarea livrărilor efectuate, de către întreprinderi mici, într-un anumit stat membru nu trebuie să depășească plafonul acelui stat (valoarea livrării de bunuri și prestării serviciilor poate fi de maxim 85.000 EUR în funcție de legislația națională a fiecărui stat membru).
  3. Întreprinderea mică, indiferent dacă este stabilită sau nu în statul membru care acordă scutirea, nu poate beneficia de această scutire pe o perioadă de un an calendaristic dacă plafonul stabilit a fost depășit în anul calendaristic precedent. Statul membru care acordă scutirea poate prelungi această perioadă la doi ani calendaristici.

BENEFICII IM-uri

  • Acest nou regim permite IM să-și desfășoare activitățile în întreaga UE cu sarcini administrative reduse, facilitând creșterea economică și operațiunile transfrontaliere.
  • Oferă posibilitatea întreprinderilor mici eligibile, angajate în comerțul transfrontalier, să beneficieze de scutirea de la plata TVA în aceleași condiții ca întreprinderile mici din statele membre de destinație;
  • Nu este necesară înregistrarea în scopuri de TVA, în statul/statele membru/membre de scutire (NU se poate deduce TVA)
  • Costurile totale de conformare cu care se confruntă întreprinderile mici pentru a respecta obligațiile în materie de TVA se estimează a fi reduse cu 18% anual;
  • Oportunitate de dezvoltare a întreprinderii mici la nivel internațional, preconizându-se că până în anul 2025 numărul de consumatori UE care participă la comerțul electronic va fi de aproximativ 569 de milioane;
  • Reducerea birocrației și crearea condițiilor de concurență echitabile pentru întreprinderile mici, indiferent de locul în care acestea sunt stabilite în UE, prin proceduri simplificate în ceea ce privește înregistrarea și raportarea.

DREPTURI ȘI OBLIGAȚII IM-uri

DREPTURI OBLIGAȚII
  • I se permite să actualizeze orice informație din notificarea prealabilă, cu excepția numărului de identificare care conține sufixul EX, emis de statul membru de stabilire;
  • Poate decide să părăsească voluntar regimul special în statul sau statele membre în care nu este stabilită (informând în prealabil SM de stabilire cu privire la decizia sa de a înceta utilizarea regimului special);
  • IM-urilor eligibile li se vor atribui numere unice de identificare la nivel european, în cadrul regimului special, de către statul membru de stabilire, în termen de 35 de zile de la data notificării prealabile;
  • Este înștiințată cu privire la:
  • → respingerea cererii de a beneficia de regimul special (cuprinde și motivul refuzului);
  • → încetarea scutirii în unul/mai multe state membre de scutire (cuprinde motivul și data încetării);
  • Corectarea Raportului trimestrial deja depus;
  • Reducerea birocrației și crearea condițiilor de concurență echitabile pentru întreprinderile mici, indiferent de locul în care acestea sunt stabilite în UE, prin proceduri simplificate în ceea ce privește înregistrarea și raportarea.
  • Se identifică cu numărul său de identificare obținut în statul membru de stabilire și care conține sufixul EX;
  • Informează statul membru de stabilire în termen de 15 zile lucrătoare atunci când plafonul anual al cifrei de afaceri la nivelul UE este depășit și declară:
    → valoarea totală a livrărilor de bunuri și/sau prestărilor de servicii care au fost efectuate de la începutul trimestrului calendaristic curent în statul membru de stabilire și în orice stat membru, altul decât statul membru de stabilire, până la data depășirii plafonului anual al Uniunii;
  • Informează statul membru de stabilire (printr-o actualizare a unei notificări prealabile) cu privire la orice modificare a informațiilor furnizate anterior;
  • întreprinderea mică care beneficiază de scutire în statul membru de scutire, trebuie să raporteze pentru fiecare trimestru calendaristic către statul membru de stabilire:
    → valoarea totală a livrărilor de bunuri și/sau prestărilor de servicii efectuate în cursul trimestrului calendaristic în statul membru de stabilire sau "0" dacă nu au fost efectuate livrări de bunuri și/sau prestări de servicii;
    → valoarea totală a livrărilor de bunuri și/sau prestărilor de servicii efectuate în cursul trimestrului calendaristic în fiecare dintre statele membre, altele decât statul membru de stabilire, sau "0" dacă nu au fost efectuate livrări de bunuri și/sau prestări de servicii;
  • Dacă este eligibilă să beneficieze de mai mult de un plafon sectorial, poate utiliza doar unul dintre aceste plafoane.


2. Documentație SME-SS

BAZA LEGALĂ EU:

  • DIRECTIVA (UE) 2020/285 A CONSILIULUI din 18 februarie 2020 de modificare a Directivei 2006/112/CE privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată în ceea ce privește regimul special pentru întreprinderile mici și a Regulamentului (UE) nr. 904/2010 în ceea ce privește cooperarea administrativă și schimbul de informații în scopul monitorizării aplicării corecte a regimului special pentru întreprinderile mici (disponibil și în format pdf).
  • REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2021/2007 AL COMISIEI din 16 noiembrie 2021 de stabilire a normelor detaliate de aplicare a Regulamentului (UE) nr. 904/2010 al Consiliului în ceea ce privește regimul special pentru întreprinderile mici (disponibil și în format pdf).

BAZA LEGALA ROMÂNIA:

  • Legislația națională este în curs de elaborare.
  • După adoptarea legislației naționale în materie, Administrația Fiscală își va actualiza îndrumările cu informații despre noile reguli TVA.»

Fișierul se descarcă dând clic pe imaginea de mai jos sau aici:

Toate articolele de pe acest site se pot distribui cu mențiunea sursei, punând linkul articolului sau al site-ului.

Alte subiecte pe aceeași temă:
-

Postări populare de pe acest blog

Ordin de deplasare (delegație) (14-5-4) și Decont de cheltuieli - fișier-aplicație (varianta Microsoft Excel) (04.11.2023)

Ordin de deplasare - Decont de cheltuieli ver. 0.10 (04.11.2023) Nou în versiunea 0.10 (04.11.2023): -  opțional afișarea salariului în Decont; - corecție valoarea salariului în Decont; - posibilitatea de a închide automat celelalte fișiere deschise în Excel pentru a funcționa corect fișierul-aplicație; - câteva modificări. Nou în versiunea 0.07 (24.01.2022): - corecție valoare în litere din „Decont”; - diverse modificări. Fișierul-aplicație   „ Ordin de deplasare - Decont de cheltuieli ver. 0.10 (20231104).xlsm ”   este compatibil cu Microsoft Excel 2010 / 2013 / 2016 / 2019 / 2021 / 365. La intrarea în fișier, după caz, se dă clic pe  „Enable Content/Activare conținut”  (fișierul conține macro-comenzi VBA). warning Avertisment În cazul în care la intrarea în fișier apare următorul mesaj: sau se citește aici rezolvarea problemei pentru deblocarea fișierulu

Legea nr. 53/2003 privind Codul muncii, actualizată la data de 27.07.2023

Legea nr. 53/2003 privind Codul muncii, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 345/18.05.2011  și cu toate modificările ulterioare. (varianta consolidată) Actualizare și revizuire - 27.07.2023: - Legea  nr. 241/20.07.2023/M.O. nr. 673/21.07.2023   pentru completarea Legii nr. 53/2003 — Codul muncii. Actualizare și revizuire - 26.05.2023: - Legea nr . 140/24.05.2023/M.O. nr. 461/26.05.2023   pentru completarea art. 51 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, pentru modificarea și completarea art. 514 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, precum și pentru completarea art. 94 din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice și în mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției; - O.U.G.  nr. 42/24.05. 2023/ M.O. nr. 459/25.05.2023   pentru modificarea și completarea Legii nr. 3

Termene de înregistrare în Revisal în anul 2024, cf. H.G. 905/2017 privind registrul general de evidență a salariaților

Termene de înregistrare în Revisal în anul 2024 cf. H.G. 905/2017  privind registrul general de evidență a salariaților Fișierul „ Termene de înregistrare în Revisal în anul 2024 - v. 20240212.xlsm ” este compatibil cu  Microsoft Excel 2010 / 2013 / 2016 / 2019 / 2021 / 365 . La intrarea în fișier, după caz, se dă clic pe „Enable Content/Activare conținut” (fișierul conține macrocomenzi VBA). În cazul în care la intrarea în fișier apare următorul mesaj: se citește aici rezolvarea problemei pentru deblocarea fișierului. Pentru a funcționa corect fișierul-aplicație, trebuie ca Windows-ul 10.xxxx/11 să fie setat pe codul de limbă română (nu afișarea sistemului în limba română) și se merge astfel la Panou de control/Control Panel -> Regiune/Region -> Administrativ/Administrative -> Limba curentă a programelor non-Unicode/Lang