Plafoanele de încasări și plăți în numerar se modifică începând cu 11 noiembrie 2023 - Comunicatul D.G.F.P. Brașov din data de 07.11.2023
Până la clarificarea situației legislative cu privire la limitarea plafoanelor de încasări și plăți în numerar printr-un nou proiect al Ordonanței de urgență pentru modificarea Legii nr. 70/2015 pentru întărirea disciplinei financiare privind operațiunile de încasări și plăti în numerar și pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată, Direcția Generală a Finanțelor Publice Brașov a emis un comunicat de presă în data de 07.11.2023.
Iată comunicatul:
«Plafoanele de încasări și plăți în numerar se modifică începând cu 11 noiembrie 2023
1. Persoanele juridice, persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale, întreprinderile familiale, liber profesioniștii, persoanele fizice care desfășoară activități în mod independent, asocierile și alte entități cu sau fără personalitate juridică, care se regăsesc la art.1, alin.(1) din Legea nr.70/2015, pot efectua operațiuni de încasări și plăți în numerar, în următoarele condiții:
a) încasări în limita unui plafon zilnic de 1.000 lei de la o persoană;
b) încasări efectuate de către magazinele de tipul cash and carry, de la persoanele care se regăsesc la art.1, alin.(1) din Legea nr.70/2015, în limita unui plafon zilnic de 2.000 lei de la o persoană;
c) plăți în limita unui plafon zilnic de 1.000 lei/persoană, dar nu mai mult de un plafon total de 2.000 lei/zi;
d) plăți către magazinele de tipul cash and carry, în limita unui plafon zilnic total de 2.000 lei;
e) plăți din avansuri spre decontare, în limita unui plafon zilnic de 1.000 lei, stabilit pentru fiecare persoană care a primit avansuri spre decontare.
Sunt interzise încasările fragmentate în numerar de la beneficiari pentru facturile a căror valoare este mai mare de 1.000 lei și, respectiv, de 2.000 lei, în cazul magazinelor de tipul cash and carry, precum și fragmentarea facturilor pentru o livrare de bunuri sau o prestare de servicii a căror valoare este mai mare de 1.000 lei, respectiv de 2.000 lei.
Sunt interzise plățile fragmentate în numerar către furnizorii de bunuri și servicii pentru facturile a căror valoare este mai mare de 1.000 lei și, respectiv, de 2.000 lei, către magazinele de tipul cash and carry.
Persoanele care se regăsesc la art.1, alin.(1) din Legea nr.70/2015 pot achita facturile cu valori care depășesc plafonul de 1.000 lei, către furnizorii de bunuri și servicii, respectiv de 2.000 lei, către magazinele de tipul cash and carry, astfel: 1.000 lei/2.000 lei în numerar, suma care depășește acest plafon putând fi achitată numai prin instrumente de plată fără numerar.
2. Operațiunile de încasări și plăți în numerar efectuate între persoanele care se regăsesc la art.1, alin.(1) din Legea nr.70/2015 și persoane fizice, se efectuează:
- cu încadrarea în plafonul zilnic de 5.000 lei către/de la o persoană, până la data de 31 decembrie 2024 și
-cu încadrarea în plafonul zilnic de 2.500 lei, începând cu data de 1 ianuarie 2025.
Sunt interzise încasările și plățile fragmentate de la/către o persoană, pentru operațiunile de încasări/plăți în numerar, precum și fragmentarea tranzacțiilor reprezentând cesiuni de creanțe sau alte drepturi, primiri ori restituiri de împrumuturi sau alte finanțări, dividende, respectiv fragmentarea unei livrări de bunuri sau a unei prestări de servicii, cu valoare mai mare decât plafonul prevăzut la alineatul anterior. Aceste prevederi nu se aplică în cazul livrărilor de bunuri și prestărilor de servicii care se efectuează cu plata în rate, în condițiile în care sunt încheiate contracte de vânzare-cumpărare cu plata în rate, conform legii.
3. Operațiunile de încasări și plăți în numerar între persoanele fizice, altele decât cele realizate prin intermediul instituțiilor care prestează servicii de plată autorizate de B.N.R., sau autorizate în alt stat membru U.E. și notificate către B.N.R., efectuate ca urmare a transferului dreptului de proprietate asupra unor bunuri sau drepturi, a prestării de servicii, precum și cele reprezentând acordarea/restituirea de împrumuturi se pot efectua :
- în limita unui plafon zilnic de 10.000 lei/tranzacție, până la data de 31 decembrie 2024, și
- 5.000 lei/tranzacție, începând cu data de 1 ianuarie 2025. Sunt interzise încasările și plățile fragmentate în numerar precum și fragmentarea unei tranzacții mai mari de 10.000 lei, până la data de 31 decembrie 2024, și 5.000 lei, începând cu data de 1 ianuarie 2025.
4. Se introduc noi prevederi conform cărora:
A) Sumele în numerar aflate în casieria persoanelor care se regăsesc la art.1, alin.(1) din Legea nr.70/2015 nu pot depăși, la sfârșitul fiecărei zile, plafonul de 50.000 lei. Sumele în numerar care depășesc plafonul se depun în conturile bancare ale acestor persoane în termen de două zile lucrătoare.
(B) Se admite depășirea acestui plafon numai cu sumele aferente plății salariilor și a altor drepturi de personal, precum și a altor operațiuni cu persoane fizice, pentru o perioadă de 3 zile lucrătoare de la data prevăzută pentru plata acestora.
Contribuabilii pot obține informații suplimentare :
- prin intermediul Serviciului Spațiu Privat Virtual - Formularul Unic de Contact, Secțiunea Asistență și îndrumare în domeniul fiscal;
- telefonic, apelând Call Center-ul A.N.A.F la nr. 031.403.91.60
Baza legală:
- Legea nr. 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung ;
- Legea nr.70/2015 pentru întărirea disciplinei financiare privind operațiunile de încasări și plăți în numerar și pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată, cu modificările și completările ulterioare ;"
Compartiment Comunicare, Relații Publice și Mass Media»
Sursa: Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Brașov
info Notă
Toate articolele de pe acest site se pot distribui cu mențiunea sursei, punând linkul articolului sau al site-ului.
Alte subiecte pe aceeași temă:
- Proiect de Ordonanță de urgență pentru modificarea Legii nr. 70/2015
pentru întărirea disciplinei financiare privind operațiunile de
încasări și plăti în numerar și pentru modificarea și completarea
Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea
sistemelor moderne de plată;