Treceți la conținutul principal

Calculația și formatarea valorilor în tabelele din Microsoft Word

Cei care sunt familiarizați cu calcule și formatări în Microsoft Excel ar putea știe că și-n Microsoft Word se pot introduce calcule matematice și formatări numerice și/sau monetare, în special în tabele.

Iată un exemplu de tabel cu formule și valori numerice și monetare:

Pentru a ajunge la rezultatul de mai sus sunt 2 variante: varianta de a scrie formule și formatări numerice/monetare manual sau varianta de a se folosi meniul din Microsoft Word.

Varianta 1 – Introducerea manuală a unei formule și/sau a formatării numerice/monetare

Pentru a se introduce manual o formulă și/sau o formatare numerică/monetară:
1. se tastează CTRL + F9 apărând 2 acolade {  };
2. în interiorul acoladelor se scrie formula (de ex., { = SUM(A2:B2) } sau { = A2 + B2 });

Notă
În Microsoft Word, capetele tabelelor sunt numerotate imaginar cu A1, A2 ..., B1, B2, etc., spre deosebire de Microsoft Excel, unde ele apar implicit.

3. după ce s-a scris formula/calculația, se poate scrie în continuare formatarea numerică sau monetară acestuia, lăsând un spațiu după formulă (de ex., { = SUM(A2:B2) \# "#.##0" } sau { = SUM(A2:B2) \# "#.##0 lei" });
4. și la final se tastează SHIFT + F9 pentru formula respectivă sau F9 pentru zona selectată din document.

Varianta 2 – Introducerea a unei formule și/sau a formatării numerice/monetare cu ajutorul meniului

Pentru a se introduce o formulă și/sau o formatare numerică/monetară: 
1. se dă clic în meniul Tabel/Table > Proiectare/Layout > ƒ  și apare fereastra Formula:

2. în câmpul Formulă/Formula se va scrie formula dorită (de ex., = SUM(A2:B2) );
3. în câmpul Format număr/Number format, opțional, se alege sau se scrie formatarea dorită pentru formula scrisă;
4. rezultat:

Notă
O caracteristică a calculării în tabele, în Microsoft Word, pe care nu o are Microsoft Excel, este aceea că introducând în cadrul formulei unul dintre cuvinte  ABOVE, LEFT, RIGHT sau BELOW, se calculează deasupra, la stânga, la dreapta sau dedesubt față de celula în care se scrie/introduce formula respectivă (de ex., = SUM(LEFT) \# "#.##0" – adună tot ce este la stânga celulei în care s-a introdus formula).

În Microsoft Word, pe lângă clasice formule rudimentare de adunare, scădere, înmulțire și împărțire cu semnele specifice, sunt următoare formule: ABS, AND, AVERAGE, COUNT, IF, MAX, MIN, NOT, OR, PRODUCT, SUM, etc. (de ex., = PRODUCT(ABOVE) – înmulțește tot ce este deasupra celulei în care s-a introdus formula).

Varianta PDF aici.

Alte subiecte pe aceeași temă:
Meniu pentru Microsoft Word 201x;
Meniu auxiliar pentru Microsoft Excel 201x.

Clarificări cu privire la comentarii
Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Comentariile care vor încălca Regulamentul U.E. nr. 679/2016 al Parlamentului European și al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date și de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecția datelor), zis și RGPD, chiar dacă este vorba de consimțământul propriu, adică care conțin adresă de poștă electronică (e-mail) sau/și număr de telefon, de exemplu; care vor încălca buna conduită prin comportament necivilizat și printr-un limbaj agresiv, injurios, xenofob, rasist, care incită la ură și violență; care vor conține anunțuri publicitare sau care vor conține cu o tentă publicitară; care nu corespund tematicii blogului sau sunt irelevante, nu vor fi aprobate spre publicare sau/și vor fi șterse.
Utilizatorii sunt responsabili pentru propriu conținut din comentarii.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Programare concedii de odihnă pe anul 2022 (08.10.2021)

Programare concedii de odihnă pe anul 2022 Programare_concedii_de_odihnă_2022_1_10.xlsm este un fișier-aplicație care ține evidența programării concediilor de odihnă ale salariaților pe anul 2022, conform Legii nr. 53/2003 privind Codul muncii , republicată și cu toate modificările ulterioare, art. 148, alin. 1: „ Efectuarea concediului de odihnă se realizează în baza unei programări colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, după caz, a reprezentanților salariaților, pentru programările colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programările individuale. Programarea se face până la sfârșitul anului calendaristic pentru anul următor.” Nou în versiunea 1.10 (08.10.2021): - adăugare opțiune rubrică/coloană „Semnătura” la centralizator; - alte modificări. Nou în versiunea 1.00 (07.10.2021): - adăugare opțiuni:     - „Deblocare zile libere și de sărbători legale” ;  ...

Programare concedii de odihnă pe anul 2023 (07.06.2023)

Programare concedii de odihnă pe anul 2023  (07.06.2023) Programare_concedii_de_odihnă_2023_1_23.xlsm este un fișier-aplicație care ține evidența programării concediilor de odihnă ale salariaților pe anul 2023, conform Legii nr. 53/2003 privind Codul muncii , republicată și cu toate modificările ulterioare, art. 148, alin. 1: „ Efectuarea concediului de odihnă se realizează în baza unei programări colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, după caz, a reprezentanților salariaților, pentru programările colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programările individuale. Programarea se face până la sfârșitul anului calendaristic pentru anul următor.” versiunea 1.23 (07.06.2023): - posibilitatea a închide automat celelalte fișiere deschise în Excel pentru a funcționa corect fișierul-aplicație; - câteva îmbunătățiri. Nou în versiunea 1.20 (03.11.2022): -  adaptare pentr...

Ordin de deplasare (delegație) (14-5-4) și Decont de cheltuieli - fișier-aplicație (varianta Microsoft Excel) (04.11.2023)

Ordin de deplasare - Decont de cheltuieli ver. 0.10 (04.11.2023) Nou în versiunea 0.10 (04.11.2023): -  opțional afișarea salariului în Decont; - corecție valoarea salariului în Decont; - posibilitatea de a închide automat celelalte fișiere deschise în Excel pentru a funcționa corect fișierul-aplicație; - câteva modificări. Nou în versiunea 0.07 (24.01.2022): - corecție valoare în litere din „Decont”; - diverse modificări. Fișierul-aplicație   „ Ordin de deplasare - Decont de cheltuieli ver. 0.10 (20231104).xlsm ”   este compatibil cu Microsoft Excel 2010 / 2013 / 2016 / 2019 / 2021 / 365. La intrarea în fișier, după caz, se dă clic pe  „Enable Content/Activare conținut”  (fișierul conține macro-comenzi VBA). warning Avertisment În cazul în care la intrarea în fișier apare următorul mesaj: sau se citește aici rezolvarea problemei pen...