Întrebare. O persoană juridică care are numărul total de angajați mai mare de 50 iar numărul mediu de angajați mai mic de 50 și nu are angajate persoane cu handicap, are obligația de a plăti lunar către bugetul de stat o sumă reprezentând 50% din salariul de bază minim brut pe țară înmulțit cu numărul de locuri de muncă în care nu au angajat persoane cu handicap sau de a achiziționa produse sau servicii realizate prin propria activitate a persoanelor cu handicap angajate în unitățile protejate autorizate?
Răspuns. Autoritățile și instituțiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care au cel puțin 50 de angajați, au obligația de a angaja persoane cu handicap într-un procent de cel puțin 4% din numărul total de angajați.
Entitățile mai sus menționate care nu angajează persoane cu handicap pot
opta pentru îndeplinirea uneia dintre următoarele obligații:
a) să plătească lunar către bugetul de stat o sumă reprezentând 50% din
salariul de bază minim brut pe țară înmulțit cu numărul de locuri de muncă
în care nu au angajat persoane cu handicap;
b) să achiziționeze produse sau servicii realizate prin propria activitate
a persoanelor cu handicap angajate în unitățile protejate autorizate, pe
bază de parteneriat, în sumă echivalentă cu suma datorată la bugetul de
stat, în condițiile prevăzute la lit. a).
Potrivit art. 2 din Ordinul președintelui Autorității Naționale pentru Persoanele cu Handicap nr. 590/2008 privind aprobarea Instrucțiunilor pentru aplicarea art. 78 din Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, numărul de angajați care se ia în calcul pentru stabilirea obligațiilor prevăzute mai sus este numărul mediu de angajați din lună. Acest număr mediu lunar de salariați se determină ca medie aritmetică simplă rezultată din suma efectivelor zilnice de salariați din luna respectivă, inclusiv zilele de repaus săptămânal, zilele de sărbători legale și alte zile în care, potrivit dispozițiilor legale, nu se lucrează, împărțită la numărul total de zile calendaristice. În efectivele zilnice nu vor fi incluși salariații aflați în concediu fără plată, cei aflați în grevă, cei detașați la lucru în străinătate și nici cei ale căror contracte individuale de muncă sunt suspendate. Pentru fiecare zi de repaus săptămânal sau de sărbătoare legală se vor lua în calcul efectivele de salariați din ziua lucrătoare precedentă, cu excepția persoanelor al căror contract individual de muncă a încetat în acea zi. Salariații care nu sunt angajați cu normă întreagă vor fi incluși în numărul mediu proporțional cu timpul de lucru prevăzut în contractul individual de muncă.
Prin urmare, unei persoane juridice care are numărul lunar mediu de angajați mai mic de 50 nu îi revin obligațiile menționate în întrebare.
Baza legală. Legea nr. 448 / 2006, articolul 78.
Sursa: Agenția Națională de Administrare Fiscală
Alte subiecte pe aceeași temă:
-